Haberler ve Duyurular
Haber Galerisi

Konya Sanayisi Nükleer Zirve'de Anlatıldı

Bu sene ilki düzenlenen ve Enerji Bakanlığı’nın himayesinde gerçekleşen İstanbul Nükleer Zirvesi’ne Mevlana Kalkınma Ajansı standıyla katılım sağladı. Dünyadaki nükleer gerçeklerin masaya yatırıldığı İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi’nde açılış konuşmasını gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan: ‘’Türkiye’nin nükleer santral kurma serüveni gecikmiş bir serüvendir’’ "Ülkemize kurulacak 2 nükleer santral yıllık 7,5 milyar dolar enerji ithalatının önüne geçecek. Bu cari açığımızın yüzde 10-15'ine tekabül eden bir rakam" ifadelerini kullandı.

İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Şule Ergün de, ilkini düzenledikleri zirveye yatırımcı, bilim adamlarından gelen büyük ilginin sevincini yaşadıklarını kaydetti. Ergün, ilk buluşmada konuyu yerlileştirme olarak belirlediklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Zirve boyunca nükleer güvenlik, nükleer atık, dünyadaki projeler, nükleer emniyet burada tartışılacak. Nükleer enerjide medyanın algısı düzenlenecek bir oturum ile ele alınacak. Ana gündemimiz yerlileştirme. Yatırımlar konusunu açacağız. Nükleer kaliteye dikkati çekeceğiz. Projeler, Türk yatırımcılar açısından da büyük önem taşıyor.”

Zirvenin Nükleer Santrallerde Yerlileştirme konulu bölümünde Ajansımız Enerji Uzmanı Mücahit KINALI, bir konuşma yaparak bölgemizin sanayi yapısı konusunda bilgi verdi. Kınalı, yaptığı konuşmada: “Nükleer Santrallerde dört farklı güvenlik düzeyinde ekipman kullanılmaktadır. Birinci ve ikinci düzey ekipmanlarda nükleer reaksiyona direk maruz kalan ekipmanlardır. Bunun haricinde kullanılacak ekipmanlar konvansiyonel santrallerde kullanılan ekipmanlardır. Ülkemizde bu ekipmanların üretilmemesi için her hangi bir neden yoktur. Konya sanayi yapısı bu ekipmanları üretebilecek uygun üretim potansiyeline sahiptir. Sanayicilerimizin bu ekipmanları üretebilmesi için ulusal düzeyde bilgilendirme eksikliği mevcuttur. Sanayicimiz üretecekleri ürünün ne olduğunu, hangi standartlarda üretmeleri gerektiğini ve üretecekleri ürünlerin küresel piyasadaki ekonomik değerlerini bilirlerse, üretim için gerekli yatırım kararını alabilirler. Söz konusu çalışmanın da Nükleer akademisyenlerin, standart kurumu yetkililerinin ve kalkınma ajansı uzmanlarının bir arada yapacakları çalışmalarla ortaya çıkabilir. Bu geçici çözüm olur. Asıl çözüm bu çalışmaların sürekliliğini sağlayacak ve diğer enerji sektörleri için de aynı çalışmaları yapabilecek Ulusal Enerji Ajansı’nın kurulmasıdır. Enerji sanayisi gelişmiş ülkelerin hepsinde Enerji’nin ve enerji sanayisinin ekonomisini araştıran kurumlar mevcuttur.” İfadelerini kullandı. Ayrıca bölgemizde yer alan ve nükleer santrallerde üretim yapabilecek sektör temsilcilerinin diğer ülkelerdeki temsilcilerle bir araya getirilmesi ve ortaklık kurulması konusunda da amaçları olduğunu ifade etti. 

Konya YDO Uzmanımız Mücahit KINALI ve Konya YDO Uzmanımız Arif KÖSEOĞLU,  etkinliğe gelen davetlilere, Mevlana Kalkınma Ajansı standında bölgemiz hakkında bilgi verdiler. İki gün süren etkinlikte 5 yabancı, 27 yerli olmak üzere toplam 32 yatırımcıyla görüşme yapılarak bölgemiz ve sanayi yapımız hakkında bilgi verildi.